Waarom wol extreem veelzijdig is

  • 0

Waarom wol extreem veelzijdig is

Ken je die kriebelende wollen trui van je oma nog? Het misverstand dat wol kriebelt is nog steeds beeldbepalend. Boven een bepaald dikte wolvezel, krijgen de meeste mensen last van dit kriebelgevoel. Zoveel schaapsoorten, zoveel wolsoorten. De wolsoort en het gebruik ervan worden tegenwoordig veel beter op elkaar afgestemd. Wanneer je kiest voor een trui met een wat fijnere structuur zal je geen last hebben van het gekriebel. Goede wol voelt juist enorm zacht aan.

Wol is een wonderlijk goed product. Een natuurlijke, dierlijke vezel met vele voordelen. Ook nu, tijdens de koude dagen, zorgt het ervoor dat je heerlijk warm blijft.

Antibacterieel

Dat wol antibacterieel is, is te danken aan de lanoline. Lanoline is een natuurlijk wolvet dat voorkomt in de wol van schapen. Het beschermt en heeft zelfreinigende eigenschappen. Wanneer bijvoorbeeld een wollen trui vochtig wordt door het dragen, wordt lanoline gedeeltelijk omgezet in lanoline-zeep. Hierdoor wordt de wol weer schoon. Daarom wordt er ook vaak gekozen voor wollen werksokken tijdens intensief werk. De sok houdt de voet warm en is antibacterieel. Daarnaast droogt de sok snel en is hij ademend.

Hoog absorptievermogen

Wol neemt alle vocht gemakkelijk op. Het kan tot 30% van zijn eigen gewicht absorberen. Dit is veel meer dan bij kunstmatige vezels. De twee buitenste lagen hebben kleine poriën. Nadat wol de vocht heeft opgenomen, kan het vervolgens ook weer aan de lucht afgegeven worden. Het wordt verdampt.

Duurzaam

De natuurlijke vezel gaat lang mee en is 100% recyclebaar. Wol is binnen een jaar volledig afgebroken, terwijl het bijvoorbeeld bij nylon maar liefst 40 jaar duurt. Het behoudt de pasvorm en het zal nooit gaan lubberen of pillen. Wollen kleding hoef je weinig te wassen doordat het zichzelf reinigt. Het vuil gaat namelijk nooit in de vezel zitten.

Temperatuur regulerend

Wol zorgt in de winter voor warmte maar in de zomer voor verkoeling. Je zou denken dat het raar is om wol te dragen in de zomer maar het zorgt er juist voor dat overtollige warmte wordt geventileerd. Wol past zich namelijk aan jouw lichaamstemperatuur aan.

Wol wassen

Wol hoeft weinig te worden gewassen aangezien het zelfreinigend is. Je kunt er ook voor kiezen om het artikel buiten of in een vochtige ruimte te hangen. Wanneer je er toch voor kiest om een wollen kledingstuk te wassen, lees dan eerst het wasvoorschrift. Er zijn namelijk veel verschillende wolsoorten die allemaal op een andere wijze gereinigd moeten worden. De meeste moderne wasmachines beschikken over een wolwasprogramma. Het programma wast de kleding op 30 graden. Kies voor een geschikt wolwasmiddel. Na het wassen kun je de kleding het beste liggend laten drogen.


Leave a Reply