10x waarom je zakjes silicagel nooit mag weggooien

  • 0
Silica gel

10x waarom je zakjes silicagel nooit mag weggooien

Silicagel zakjes, je bent ze vast al vaak tegengekomen. Kleine zakjes waarop staat ‘DO NOT EAT’ en waar fijne gelballetjes inzitten. Je krijgt ze namelijk vaak cadeau in de schoenendoos van je spiksplinternieuwe paar sneakers of je vindt ze in een nieuw gekochte tas. Ze zien er uit als kleine kristalballetjes en hebben een vochtabsorberende functie. Vaak gooien we de zakjes meteen weg omdat we geen idee hebben wat we er mee moeten doen, terwijl ze juist heel multifunctioneel zijn! Wij wedden dat je deze 10 dingen over silicagel nog niet wist.

Beslagen ruiten

Je was wat aan de late kant vanochtend waardoor je met veel haast de auto in stapt op weg naar je werk. Shit, beslagen autoruiten. Dat was je even vergeten. Meteen wegrijden zit er dus niet in. Vlug even een spons of doekje over de ruiten wrijven helpt wel wat, maar toch blijft het zicht wat beperkt. Het probleem van beslagen ruiten kun je gemakkelijk voorkomen als je zakjes silicagel op je dashboard legt. Beslagen autoruiten worden namelijk veroorzaakt door condensvorming en de zakjes verhinderen dit doordat ze al het vocht opzuigen voordat je ruiten ook maar enigszins kunnen beslaan.

Stinkende sporttas

Na het sporten leg je je tas op de grond zonder de kleding en schoenen er direct uit te halen. Gevolg: een stinkende sporttas, ieks! Vocht en transpiratie leiden namelijk tot de vorming van bacteriën in je kleding en schoenen. Dat is vanaf nu verleden tijd met de silicaballetjes. Stop een paar zakjes in je sporttas om vervelende luchtjes tegen te gaan. De gelballetjes zorgen ervoor dat al het vocht wordt geabsorbeerd en de bacteriën zich niet verder kunnen vermenigvuldigen. Zo ben je voor eeuwig af van die stinkende tas!

Frisse linnenkast

Silicagel beschermt niet alleen je sportkleding, het zorgt ook voor een schone en droge linnenkast. Gooi je een handdoek na het douchen wel eens terug in de kast en vergeet je deze vervolgens op te ruimen? Dan raad je vast wat er gebeurt: er hangt een muffe geur rondom je handdoeken en ze voelen erg vochtig aan. En dit wil je natuurlijk niet. De gelballetjes nemen ook hier weer het vocht op als je ze tussen het linnengoed legt waardoor een onaangename geur uitblijft. Daar komt bij dat ze niet alleen handig te gebruiken zijn voor handdoeken, ook washandjes en beddengoed houd je met silicagel heerlijk droog en fris.

Linnenkast

Glanzende sieraden

Vocht is een ware boosdoener voor je zilveren sieraden. Het zilver wordt dof, zal worden aangetast en kan gaan verkleuren. Jammer! Een paar zakjes silicagel in je sieradendoos doet wonderen en zal dit proces wat vertragen.

Natte apparatuur

Ook bij elektronische apparatuur komen silicaballetjes erg goed van pas. Als je al eens te kampen hebt gehad met een natte smartphone, bijvoorbeeld door omgestoten drank of het per ongeluk laten vallen in het toilet, dan heb je vast je telefoon in een bak rijst gelegd. Rijst onttrekt namelijk het vocht uit de telefoon. Maar wat velen nog niet weten is dat silicaballetjes ook wonderen doen. Leg je smartphone een nacht lang in een bak met de balletjes. Net als rijst nemen de silicaballetjes het water op waarnaar je telefoon weer als vanouds werkt.

Waterschade is niet alleen funest voor een telefoon, je fotocamera houdt er ook niet van. Cameralenzen en memorycards kunnen namelijk heel erg slecht tegen vocht. Mocht er een regenbui ontstaan, dan is het noodzaak je fotomateriaal zo snel mogelijk te laten drogen. Als je dit proces een handje wilt helpen en de schade wilt verkleinen, dan doe je de lens en de SD-kaart in een plastic zak met daarin wat zakjes silicagel. Het vocht zal direct worden geabsorbeerd. Dit geldt uiteraard ook voor de cameratas zelf. Een handige tip is om de zakjes uit voorzorg altijd in je tas te hebben.

Scherpe scheermesjes

Scheermesjes, we gebruiken ze dagelijks. Iedereen weet dan ook dat het scheren met een bot mesje niet bepaald een pretje is maar het steeds opnieuw kopen van scheermesjes is ook niet echt een optie. Ook hier dienen de balletjes als wondermiddel. Bewaar je scheermesjes in een doosje of bakje gevuld met een aantal losse silicaballetjes. Je zult zo tot wel twee keer langer plezier hebben van je scheermesjes gezien ze op deze manier langer scherp blijven.

Roest op gereedschap

Als je beschikt over een gereedschapskist met daarin een verzameling tools dan is het erg zonde als er roest op komt. Veel mensen denken dat je roest niet tegen kan gaan. Maar niets is minder waar, je kan roestvorming wel degelijk voorkomen. Hoe? Met wat zakjes silicagel natuurlijk. Leg ze tussen het gereedschap en het vocht zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Beste tip ooit!

Verkleurde foto’s

Foto’s van mooie herinneringen wil je uiteraard zo lang mogelijk in een goede staat bewaren. Je hebt ze in een doos boven op zolder gelegd. Maar als jij je foto’s tevoorschijn haalt, blijken ze een gelige kleur te hebben. Wat een pech! Dit had namelijk makkelijk voorkomen kunnen worden met een aantal zakjes silica. De korrels zorgen ervoor dat het vocht aan de omgeving wordt onttrokken zodat de foto’s hun goede kwaliteit behouden.

Oude boeken

Je houdt er van of je houdt er niet van: de geur van een oud boek. Als je de muffe geur van je boeken wilt laten verdwijnen, leg je ze een tijdje in een plastic zak met enkele silicagel zakjes. De boeken zullen weer als nieuw ruiken!

Oud boek rozen

Drogen van bloemen

Als bloemen drogen één van je hobby’s is, dan weet je als geen ander dat het erg veel tijd in beslag neemt. Duurt het je toch te lang? Geen zorgen, met silicagel korrels kun je het droogproces versnellen. De balletjes verwijderen namelijk het vocht uit de bloemenblaadjes. Zo heb jij snel jouw gedroogde rozenblaadjes!

Wij weten één ding in ieder geval zeker: silicagel zakjes gooien we nooit meer weg! Bewaar de zakjes dus goed want zo zie je maar weer, ze komen altijd wel van pas.


Leave a Reply